Rondreis Kirgizie

Rondreizen door Kirgizie

Kirgizstan, ook bekend als Kirgizië, ligt bij Oezbekistan, Kazachstan, China en Tadzjikistan. Rondreizen door Kirgizstan is een uitstekende keuze. Het grootste deel van de bevolking bestaat uit nomaden en zij weten zelf ook niet beter dan rond te reizen door hun mooie land. Het land kent uitgestrekte landschappen met het heuvelachtige karakter waar Kirgizstan om bekend staat.

Cultuur
Binnen vriendschappen en de kennissenkring zijn de inwoners van Kirgizstan druk doende met het schudden van handen. Dit wordt gezien als een vriendelijk en warm gebaar, waaronder een buiging met de hand op het hat ook valt. Vrouwen begroeten elkaar binnen een vriendschap door de rechterhand op de schouder van de ander te leggen. Jongere vrouwen geven de oudere vrouwen uit respect een zoek op de wang. Ondanks de controverse, worden er nog steeds een toenemend aantal jonge bruiden ontvoerd/geschaakt in Kirgizstan. De bruidegoms kunnen simpelweg de torenhoge kosten voor de bruiloft (inclusief bruidsschat) niet meer betalen. Ook al is het al tien jaar verboden, bijna de helft van de huwelijken is op deze manier gesloten en lang niet altijd met goedvinden van de bruid. Op het platteland en in de bergen is de kleding van de vrouwen zeer kleurrijk en de mannen dragen een witte vilten hoed.

Eten en drinken
Op rondreis in Kirgizstan geeft niet altijd tijd, of zin, om uitgebreid te tafelen. Een goede basismaaltijd is dan de pittige noedels, ook wel laghman genoemd. Worstjes van paardenvlees worden samen met wodka gegeten en zijn een echte lekkernij. Ook Kesme is een typisch gerecht uit Kirgizstan en bestaat uit een dikke noedelsoep met stukjes aardappel, groenten en vlees. Beshbarmak betekent vijf vingers en wordt normaal gesproken met de handen gegeten. Beshbarmak is een gerecht van grote platte noedels met daarop vlees gekookt in groentesoep. Koumis is een veel gedronken licht alcoholische drank van paardenmelk. Deze drank wordt veel langs de kant van de weg verkocht en valt het beste te omschrijven als waterige karnemelk. Ook Bozo, gefermenteerde gierstdrank, en Maksym en Jarma, gemaakt van yoghurt en gist zijn aan te raden. Maksym en Jarma worden vaak verkocht onder de naam Shoro.

Weer en klimaat
De verschillen in klimaat zijn door het hele land enorm. Dit komt doordat het een bergachtig gebied is. In de laaggelegen gebieden wordt het in de zomer erg warm, maar in de bergen heerst er in de zomer een aangename temperatuur. In de winter is het in het hele land erg koud. In de lente en in de herfst regent het meest. De beste tijd voor een rondreis in Kirgizstan is niet echt te benoemen. Het is afhankelijk van waar je reist. Wel is het in de wintermaanden erg koud.

POPULAIRE RONDREIZEN

Kenmerken Kirgizie

Klimaat Kirgizie

Kirgizië kent twee verschillende klimaten namelijk een berg- en een landklimaat. Door de grote verschillen in hoogte wordt het in de zomer erg warm in de lagere delen. In de berggebieden is het daarentegen aangenaam. De winters van Kirgizië zijn zeer koud.

Gesproken Taal

Er zijn twee officiële talen in Kirgizië namelijk het Russisch en het Kirgizisch. Daarnaast spreekt men ook Engels in Kirgizië. De inwoners van Kirgizië hebben het recht om de taal te spreken die bij hun afkomst hoort. Dit is opgenomen in de grondwet.

Gebruikte valuta

De munteenheid van Kirgizië is de som. Een som is onderverdeeld in honderd tyjyn. Indien je geld wilt wisselen gaat dit het makkelijkst in US Dollars. Creditcards zijn slechts beperkt te gebruiken. Alleen in de grotere hotels is dit mogelijk. Bovendien zijn pinautomaten soms defect.

Hoofdstad van Kirgizie

De hoofdstad van Kirgizië is Bisjkek die in het noorden van het land ligt. Alles gebeurd in Bisjkek. Daarom is deze stad het politieke| economische| culturele en wetenschappelijke centrum van het land. Bisjkek is verder een typische sovjetstad met sovjet bouwstijlen.


Algemene informatie over Kirgizie

Drinkwater
Over het algemeen is het kraanwater in Kirgizstan voor ons niet veilig te drinken. Wil je op je rondreis door Kirgizstan geen gezondheidsrisico lopen, dan drink je water uit verzegelde flessen. Kijk ook uit met uitklontjes in je frisdrank.

Valuta
In Kirgizstan betaal je met Sum. Credit cards worden zeer beperkt geaccepteerd. Wil je geld wisselen naar Sum, wissel dan Euro’s in. Geld wisselen doe je bij officiële wisselkantoren en banken. Er zijn pinautomaten te vinden in Kirgizstan, maar zeker in dunbevolkte gebieden, en een pinautomaat kan ook defect zijn, is het handig om ook contant geld mee te nemen.

Tijdverschil
In onze zomertijd is het in Kirgizstan 4 uren later. In onze wintertijd is het in Kirgizstan 5 uren later.

Visum en reisdocumenten
Om te kunnen rondreizen in Kirgizstan heb je in ieder geval een paspoort nodig wat bij aankomst in Kirgizstan nog minstens zes maanden geldig is. Bij een verblijf korter dan 60 dagen is ene visum niet nodig.

Inentingen
Als je voor je rondreis in Kirgizstan door een land komt waar gele koorts heerst, dan dien je je daarvoor te vaccineren. Het advies wordt gegeven om je ook te laten vaccineren tegen DTP, hepatitis A en teken encefalitis. Voor een verblijf van langer dan drie maanden geldt het advies je te laten vaccineren tegen tuberculose, hepatitis B en rabiës.

Criminaliteit
Alertheid is op het gebied van veiligheid tijdens rondreizen door Kirgizstan van belang. Hou altijd de website van de rijksoverheid in de gaten voor een actuele situatie en reisadvies. Het is een land wat niet per definitie heel onveilig is, maar wel kunnen er plotseling spanningen en demonstraties ontstaan. Vooral vanuit het zuiden van het land kunnen die spanningen ineens stijgen. Demonstraties leiden ook vaak tot geweld. 

Vluchttijd
In 7,5 uur vlieg je van Amsterdam naar Bisjkek.

Overnachten
Wanneer je rondreist in Kirgizstan ben je ook op zoek naar een geschikte overnachtingsplaats. In de steden kan dat prima in een hotel of een bed and breakfast. Ben je aan het rondreizen in de dunbevolkte gebieden van Kirgizstan dan kun je net zo goed een tentje plaatsen. Niets zo fijn als vrij in de natuur.Kirgizie ervaringen & beoordelingen

De Kirgizie ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreizen.net. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun ervaringen tijdens rondreizen in Azië.

Plaats beoordeling