Rondreis Myanmar

Rondreizen door Myanmar

Myanmar, voorheen Birma, is een geïsoleerd land grenzend aan Bangladesh, China, India, Laos en Thailand. Door de ligging, de natuur, de geschiedenis en de cultuur is het een beleving om een rondreis door Myanmar te maken.

Cultuur
Tijdens je rondreis door Myanmar zal je je verbazen over de enorme cultuurverschillen er bestaan tussen de Europeanen en de bevolking van dit land. Respect voor elkaar en vooral voor ouderen staat hoog in het vaandel in Myanmar. Ga daarom aan tafel ook nooit op een plaats zitten die hoger staat dan de zitplaats van een oudere of een monnik. Hoe ouder je bent, hoe meer respect je verdient. Begroet een ander met een lichte buiging. Confrontaties worden uit de weg gegaan, evenals het openbaar uiten van woede, frustratie en onvrede. Het hand in hand lopen van jongens met jongens en meisjes met meisjes zonder verdere betekenis is heel gebruikelijk. Een glimlach betekent in Myanmar vele dingen: bijvoorbeeld een spijtbetuiging of verlegenheid. De linkerhand is onrein en wordt alleen gebruikt om het achterwerk mee schoon te maken. Raak verder dan ook niemand met links aan. Iemands hoofd aanraken, is al helemaal onbetamelijk. Ga je tijdens je reis door Myanmar een heiligdom betreden, doe dit dan zonder hoofddeksel en op blote voeten. Monniken mogen niet worden aangeraakt, vooral aanraken door vrouwen is uit den boze.

Eten en drinken
Myanmar staat niet bekend vanwege een typerende keuken, verwacht tijdens je rondreis in Myanmar dan ook geen culinaire hoogstandjes. Het is vooral een verzameling van diverse invloeden, zoals gebruik specerijen vanuit India en vis vanuit Thailand. Bij praktisch elk gerecht zit rijst en hoofdzakelijk groentecurry met eventueel wat vlees of vis. In Myanmar ontbijt men met mohinga, een dikke vissoep. In Myanmar wordt veel groene thee, zwarte thee met gecondenseerde melk of Chinese thee gedronken. Er is in Myanmar wel alcohol verkocht, maar de bevolking drinkt zelf vanuit Boeddhistisch oogpunt niet of nauwelijks gedronken.

Weer en klimaat
De zomers in Myanmar zijn heet en droog. Dit komt door het tropische klimaat dat er heerst. Het is vooral erg heet in de maanden februari t/m april. Na de hete periode volgt een periode met moessonregens. De meeste neerslag valt in het zuiden in juli en augustus. De natuur is tijdens de moessonperiode op zijn mooist. De beste periode om je rondreis in Myanmar te doen, is van oktober tot en met februari. Deze periode is het koelste en het droogste.

Kenmerken Myanmar

Klimaat Myanmar

Het overgrote deel van Myanmar heeft te maken met een tropisch klimaat. Het kan erg heet worden in Myanmar vooral in de maanden februari – april. Deze hitte is te verdragen omdat er geen hoge luchtvochtigheid is. Er valt veel regen in juli en augustus ook wel de moessonregens genoemd.

Gesproken Taal

De officiële taal van Myanmar is het Birmees dat een afstammeling is van de Tibeto-Birmaanse talen. Daarnaast zijn er nog 200 andere talen en dialecten. Er wordt slechts op een kleine schaal Engels gesproken. Dit maakt het af en toe lastig om te communiceren.

Gebruikte valuta

De valuta in Myanmar is de Myanmarese Kyat. Deze kan worden onderverdeeld in honderd pya. De US Dollar wordt ook veelvuldig gebruikt om te betalen. Verder is het niet toegestaan om Kyats in of uit te voeren. Ook is het aan te raden om voldoende contanten op zak te hebben omdat de pinautomaten soms niet werken.

Hoofdstad van Myanmar

Naypisaw is de hoofdstad van Myanmar. Deze stad ligt 320 kilometer verwijderd van de oude hoofdstad Rangoon. De hoofdstad is verhuist| omdat de huidige locatie centraler en meer strategisch is. Er zijn een aantal mooie bezienswaardigheden waaronder de Generalissimo Than Shwe en het fort van het staatshoofd.


Algemene informatie over Myanmar

Drinkwater
Als westerling kun je geen leidingwater drinken tijdens je rondreis in Myanmar. Drink alleen gezuiverd water uit verzegelde flessen. Let er ook op dat je bijvoorbeeld geen ijsklontjes in je frisdrank laat doen. Van leidingwater in Myanmar kunnen wij erg ziek worden.

Valuta
In Myanmar is de kyat (MMK) het wettige betaalmiddel. Er bestaan wel munten, maar die worden eigenlijk niet gebruikt en zijn min of meer waardeloos. Op rondreis in Myanmar is het ook mogelijk om met de US dollar te betalen. Je mag geen kyats het land uitvoeren. Neem contante US dollars mee naar Myanmar, je kunt er namelijk niet pinnen. Geld wat in slechte staat verkeert, dus gekreukt, gescheurd of beschreven is, wordt niet geaccepteerd.

Tijdsverschil
In de wintertijd is het in Myanmar 5,5 uur later. In de zomertijd is dit 4,5 uur.

Visum en reisdocumenten
Om een rondreis door Myanmar te kunnen maken, heb je in ieder geval een visum en een geldig paspoort nodig. Het paspoort dient bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. In Brussel en Berlijn kun je een visum aanvragen, waarbij de procedure in Berlijn meestal de snelste is. Gelukkig is het mogelijk om een visumaanvraag per aangetekende post te doen.
 
Inentingen
In Myanmar heerst malaria. Neem daarom op rondreis door Myanmar altijd malariatabletten mee. Kom je vanuit een gele koorts land Myanmar binnen, dan ben je verplicht je tegen gele koorts te vaccineren. Verder worden de volgende vaccinaties geadviseerd: Hepatitis A, DTP, buiktyfus bij een verblijf langer dan 2 weken. Verder zijn er een aantal ziektes waar, op basis van persoon, mogelijk een vaccinatie tegen nodig is. Overleg hiervoor met de GGD.

Criminaliteit
Myanmar is een veilig land. Je dient voor je reis door Myanmar dezelfde maatregelen te nemen als die je elders zou nemen.

Vluchttijd
In ongeveer 12 uren tijd vlieg je van Amsterdam naar Myanmar en kan je reis in Myanmar beginnen.

Overnachten
Er zijn diverse mogelijkheden om tijdens een reis in Myanmar te overnachten. Je kunt er goedkoop overnachten in hostels en hotels, maar ook een luxe overnachting in bijvoorbeeld een huisje op stelten behoort tot de mogelijkheden.Myanmar ervaringen & beoordelingen

De Myanmar ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreizen.net. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun ervaringen tijdens rondreizen in Azië.

Plaats beoordeling