Zoek & boek

Rondreis Roemenië

  • Vergelijk +2000 rondreizen
  • Onvergetelijke reizen, wereldwijd
  • Bestemmingsinformatie & tips
  • Perfect geplande routes

Rondreizen door Roemenië

Een rondreis Roemenië zit boordevol cultuur en veelzijdigheid. Een reis naar dit bijzondere land zal dan ook een culturele belevenis zijn. De verschillen in natuur, de mooie steden en de sfeer maakt Roemenië een land dat je eens gezien moet hebben. Boekarest is een prachtige stad met een indrukwekkende cultuurhistorie. Ook voor de wandelliefhebber heeft Roemenië genoeg te bieden, want in het oogverblindend mooie berglandschap van de Karpaten zijn er vele wandelpaden die de moeite waard zijn. Ontdek dit mooie land en word er verliefd op!

rondreis roemenie vergelijken
Waar wacht je nog op?

Boek direct een rondreis door Roemenië

rondreis roemenie klein

Groepsrondreis Roemenië

Rondreizen door Roemenië betekent dat je op reis gaat naar een land waar er minder luxe en welvaart is dan in het westen. Toch doet het land niet onder voor een westers land op gebied van cultuur. Er zijn namelijk prachtige kastelen en kloosters die nog dateren uit de middeleeuwen. Je zal verstelt staan van de vele schatten die het land rijk is en daarom is het zeker de moeite waard om eens een bezoek te brengen aan Roemenië. Het maken van een groepsrondreis of individuele rondreis is tegenwoordig geen enkel probleem, omdat meerdere reisaanbieders deze reissoorten inmiddels in hun assortiment hebben.

Uitgelichte rondreizen door Roemenië

Rondreis ROEMENIË – 14 dagen; Transsylvanië en de Donaudelta

Rondreis BULGARIJE & ROEMENIË – 16 dagen; Van Thracië naar Transsylvanië

Kenmerken Roemenië

Klimaat Roemenië

Roemenië kent overwegend een gematigd landklimaat, met warme zomers en koude winters. In de bergen is het klimaat meer continentaal, met meer neerslag en sneeuw in de winter.

gesproken taal - rondreizen

Gesproken Taal

De officiële taal van Roemenië is Roemeens. Het is een Romaanse taal en gebruikt het Latijnse alfabet. Regionale dialecten zijn aanwezig, maar het Roemeens wordt breed begrepen en gesproken in het hele land.

gebruikte valuta - rondreizen

Gebruikte valuta

De officiële valuta van Roemenië is de Roemeense leu (RON). De leu is onderverdeeld in bani en wordt algemeen gebruikt voor dagelijkse transacties in het land.

hoofdstad - rondreizen

Hoofdstad van Roemenië

Boekarest, de hoofdstad van Roemenië, is een boeiende mix van historische grandeur en moderniteit. Gelegen aan de rivier de Dâmbovița, kenmerkt de stad zich door indrukwekkende architectuur, bruisende markten en levendige culturele scènes. Boekarest staat bekend om zijn historische gebouwen, zoals het Parlementspaleis, en biedt tegelijkertijd een eigentijdse sfeer met trendy winkels, restaurants en uitgaansgelegenheden.

Tips & Inspiratie voor je rondreis in Roemenië

Bekijk alle Roemenië

De mooiste autoroutes van Europa

Wanneer je een bepaald land of een bepaalde regio gaat verkennen, wil je het liefst zoveel...
lees verder

De mooiste watervallen van Europa

Vind jij het ook zo heerlijk om midden in de natuur het water van grote hoogtes...
lees verder

10 onontdekte steden die je gezien moet hebben!

Tegenwoordig zijn er zoveel reisaanbieders, online veilingen en luchtvaartmaatschappijen dat een stedentrip maken allang niet meer heel origineel...
lees verder

Algemene informatie over Roemenie

Het zuidoost-Europese land Roemenië is een republiek. Het grenst aan de Zwarte Zee, en aan de landen Servië, Hongarije, Moldavië, Bulgarije en de Oekraïne. Roemenië heeft een grondgebied van 238.391 km² en telde in 2014 zo’n 21.700.00 inwoners. Het Romaanse Roemenië wordt op Hongarije en Moldavië na ingesloten door Slavische landen. Je vindt er een grote verscheidenheid aan culturen en merkt overal hun invloed, religie en taal. Roemenië heeft veel woeste natuur. Het klimaat van Roemenië is een landklimaat, dat betekent koude winters en warme zomers. Dwars door Roemenië loopt de bergketen de Karpaten die voor diverse landschapssoorten zorgen. Er zijn verder nog mooie zandstranden aan de Zwarte Zee, maar ook oerbossen, een rivierdelta en uitgestrekte vlaktes.

Cultuur
Roemenië heeft een diverse en bloeiende cultuur, die terug ziet in de architectuur en kunstvoorwerpen. De inwoners zijn trots op hun uitvindingen en ontdekkingen. Een tweetal bekende uitvindingen en ontdekkingen uit Romenië zijn insuline, door Nicolae Paulescu, en de vulpen, door Petrache Poenaru. De steden hebben ook prachtige architectuur.

Waar komt de naam Roemenië vandaan?
De naam Roemenië , România, komt van het woord Romanus, Romein, uit het Latijn. Het oudste document dat in het Roemeens geschreven is, stamt uit 1521. Daarin wordt de naam Roemenië voor het eerst genoemd, als Țara Românească. Dit vervormde uiteindelijk naar ‘România’ en dit werd voor het eerst gebruikt in het begin van de negentiende eeuw. Dit werd de verzamelnaam voor alle Roemeense landen. De Roemenen zijn in Europa het meest oostelijke Romaanse volk dat compleet wordt omringd door niet-Romaanse landen.

De heerlijke keuken van Roemenië
De keuken van Roemenië is beïnvloed door de Oostenrijkse, Hongaarse, Griekse, Slavische en Turkse keuken. In Roemenië draait de warme maaltijd vaak vooral om vlees. Schapenvlees en varkensvlees wordt vaak gegeten en iedere regio heeft zijn eigen specialiteiten. De nationale drank heet ‘țuică’ en is een thuisgestookte pruimenjenever. In Walachije is țuică vooral erg populair op het platteland, maar palinka, een sterke vorm van țuică, is populairder in het noorden van het land. Roemenen drinken vooral wijn, maar ook bier. Rode wijn is de wijn die het meest gedronken wordt in het land en elke streek kent zijn eigen wijnsoort. In het zuiden van de regio Moldavië wordt de meeste wijn gemaakt. Kortom; Roemenië is een prachtig en divers land dat veel te bieden heeft.

Bevolking
Van de bevolking is het grootste deel Roemeens-orthodox. De meeste etnische Hongaren zijn Rooms Katholiek of Protestant, Hervormd of Gereformeerd, en de etnische Duitsers zijn vooral Lutheraan. In de grondwet staat dat iedereen vrijheid van godsdienst heeft.

Taal
Het Roemeens is de officiële taal van Roemenië. Er wordt door minderheden ook wel het Hongaars, Duits in Transsylvanië, Russisch in de Donaudelta, Turks en Tataars in de Dobroedzja gesproken. Het Romani, de taal van de Roma, Roemeense zigeuners wordt vooral op de laagvlaktes) gesproken. De Roemeense taal valt onder de Romaanse taalgroep. Het is daarmee verwant aan het Spaans, Italiaans, Portugees en Frans. Wereldwijd spreken ongeveer 30 miljoen mensen Roemeens, waarvan de meeste sprekers in Roemenië zelf of de Republiek Moldavië wonen.

In Europa
In de periode tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd de hoofdstad Boekarest ook wel Klein Parijs genoemd. De stad is een grote toeristische trekpleister en tevens de grootste stad van het land. Sinds 2004 is Roemenië lid van de NAVO en sinds 2007 is het land ook lid van de Europese Unie. Begin 2005 is het toetredingsverdrag van de EU getekend en ging in effect op 1 januari 2007. Roemenië is in oppervlakte het op acht na grootste land van de Europese Unie en in populatie het op zes na grootste land.

Landschap
Roemenië wordt door de Karpaten in drie landstreken verdeeld. Ten noordwesten ligt Transsylvanië, zuidelijk ligt Walachije en ten oosten ligt Moldavië. De Dobroedzja ligt langs de kust, ten oosten van de Donau. Het zuiden van Roemenië heeft vooral vlaktes die campia română, oftewel Roemeense vlakte, worden genoemd. Dit is de Beneden-Donauvlakte. In Transsylvanië, in het midden van Roemenië, is er sprake van een hoogvlakte. In het westen van Roemenië ligt de westervlakte, câmpia de vest.

Rivieren
De grootste delta van Europa, de Donaudelta, vind je in het noorden van de Dobroedzja. Hier komen veel verschillende vogels en vissen voor. De Donau is de grootste rivier van Roemenië en die stroomt grotendeels op de grens van Bulgarije. Aan deze rivier liggen ook verschillende belangrijke havensteden zoals Tullcea, Galați en Brăila. Andere grote rivieren zijn de Proet, de Olt, de Mureș, de Someș en de Siret. De Moldoveanu (2554 m) is het hoogste punt van de Karpaten. Dit is een berg in het Făgăraș-gebergte, ook wel de Transsylvanische Alpen of Zuidelijke Karpaten. Natuurrampen komen soms voor in Roemenië. Er zijn wel eens zoals aardbevingen, lawines en overstromingen. De ergste aardbeving was in 1977 en in de jaren 2005 en 2006 zijn er verschillende overstromingen geweest. Vaak zijn er in de bergen lawines, soms van modder vanwege de smeltende sneeuw en regen. Dit gebeurt vooral in de lente in de bergen.

Steden
De hoofdstad van Roemenië is Boekarest, in het Roemeens: București. Boekarest heeft 2.354.737 inwoners, maar de Gemeente of Groot-Boekarest heeft er 3,5 miljoen. Roemenië heeft prachtige, culturele en toeristische steden, maar tijdens het communistische bewind zijn er veel stadswijken ten onder gegaan. Een bijzonder detail is dat de eerste elektrische straatverlichting in Europa in de stad Timișoara was. De steden Iași en Cluj-Napoca hebben bekende universiteiten en de stad Constanța heeft de belangrijkste haven van Roemenië. In Boekarest ligt het Parlementspaleis wat het op een na grootste gebouw van de wereld is. De middeleeuwse steden van Transsylvanië, zoals Brasov, Biertan, Sibiu en Sighișoara zijn erg mooi en een bezoek meer dan waard.

Natuur
Roemenië is erg rijk aan natuur. Het land heeft nog oerbossen en heeft de grootste populaties van beren, lynxen en wolven van Europa. In Roemenië zijn ook veel zeldzame en unieke diersoorten te vinden. De meeste diersoorten komen in de bergen voor, hoewel in de Donaudelta veel soorten vogels en vissen zijn. Er zijn natuurparken aangelegd om de diersoorten te beschermen. Bijna heel Roemenië werd vroeger bedekt door oerbossen, uitzondering was het zuidoosten. Vandaag de dag bedekken bossen 26,2%, zo’n 6.366.000 hectare, van het land. Rond Boekarest is er maar een klein beetje van overgebleven. De eerste organisatie voor de bescherming van dieren werd opgericht in 1930. Er worden tegenwoordig ongeveer 630 zones beschermd, in totaal 1.200.000 hectare. Er bestaan in Roemenië drie biosfeerreservaten, 14 nationale parken en 362 nationale reservaten. Ook staat de Donaudelta op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Klimaat
Roemenië heeft een landklimaat. Dat betekent warme zomers en koude winters. In de winter is het gemiddeld -3 °C en in de zomer tussen de 22 en 24 °C. Op de Beneden-Donauvlakte, in het zuiden van het land, is het jaarlijkse gemiddelde van temperatuur 10 °C, maar in het noorden is dit 8 °C. Er zijn lokaal veel verschillen vanwege de bergen in het midden en de vlaktes in het oosten, zuiden en uiterste westen. Ook de Atlantische Oceaan in het westen en de Middellandse Zee in het zuiden hebben invloed op het weer. In het westen van het land regent het vaker dan in het oosten. De gemiddelde neerslag per jaar is ongeveer 637 mm, maar de verschillen zijn groot.

Alle bestemmingen in Europa

Meer informatie nodig bij het boeken van je rondreis?

Peter helpt je verder

Hulp nodig bij het kiezen van een geschikte reisorganisatie of bij het boeken van losse vliegtickets? Meer weten over met de auto rondrijden op de gewenste bestemming of over de lokale pareltjes? Of ben je gewoon benieuwd in welke maanden je het beste een rondreis kan boeken?

peter rondreis expert
Peter Rondreizen expert
  • Vergelijk +2000 rondreizen
  • Onvergetelijke reizen, wereldwijd
  • Bestemmingsinformatie & tips
  • Perfect geplande routes

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod rondreizen voor je…