Een rondreis Zwitserland kent een aantal clichés, maar het is meer dan alleen bergen, sneeuw, chocolade, banken en uurwerken. Dit veelzijdige land is perfect voor een heerlijke skivakantie of een relaxte vakantie in de natuur. Gedurende de zomer kan je er heerlijk wandelen en fietsen. Je zult verstelt staan van de verbazingwekkend mooie valeien, groene weiden en idyllische panorama’s. Geniet van al het pracht en praal dat slecht op een aantal uur rijden van Nederland ligt!
Rondreizen door Zwitserland is een uitstekende keuze wanneer je wilt genieten van de natuur, maar Zwitserland heeft nog veel meer te bieden! Denk bijvoorbeeld aan de Basler Fasnacht, de vele bekende kuuroorden, het jazzfestival van Montreux en de horlogefabrieken in Le Locle. Ook zijn de steden Genève, Bern en Zürich een bezoekje waard. De universiteitsstad Genève heeft een prachtig oud stadscentrum met Romaanse kenmerken. Bern, de hoofdstad van Zwitserland, staat bekend om de historische gebouwen en het pittoreske Zürich heeft prachtige musea en een imponerend stadshuis.
Zwitserland kent een gevarieerd klimaat. In de laaglanden heerst een gematigd klimaat met milde winters en warme zomers. In de Alpen is het klimaat meer bergachtig, met koudere temperaturen en overvloedige sneeuwval in de winter.
Zwitserland heeft vier officiële talen: Duits, Frans, Italiaans en Reto-Romaans. Het taalgebruik varieert per regio, met Duits als meest gesproken taal, vooral in het noorden en midden.
De Zwitserse Frank (CHF) is de officiële valuta van Zwitserland. Het wordt algemeen gebruikt voor transacties en financiële activiteiten in het hele land.
Bern, de schilderachtige hoofdstad van Zwitserland, ligt aan de oevers van de rivier de Aare. Bekend om zijn middeleeuwse architectuur, historische klokken en charmante oude stad, biedt Bern een unieke mix van geschiedenis en moderne voorzieningen.
Zwitserland leent zich uitstekend voor het maken van een groepsrondreis of individuele rondreis. Je zult de meest schitterende plekjes tegenkomen en bovendien kan je er heerlijk tot rust komen. De berglucht in Zwitserland is erg gezond, doordat de lucht een stuk minder vervuild is dan bij ons. Er zijn zelfs mensen die speciaal naar Zwitserland gaan voor de Zwitserse berglucht!
Zwitserland heet officieel de Zwitserse Bondsstaat, maar ook wel Zwitsers Eedgenootschap of Zwitserse Confederatie. In het Duits heet het land die Schweiz, in het Frans: la Suisse, in het Italiaans: la Svizzera, in het Reto-Romaans: Svizra, en in het Latijn: Helvetia. Zwitserland is een land in het midden van Europa en grenst aan Duitsland in het noorden, aan Frankrijk in het westen, aan Italië in het zuiden en aan Oostenrijk en Liechtenstein in het oosten.
Zwitserland is een binnenstaat, oftewel een land dat niet grenst aan een zee en heeft oppervlakte van 41.284 km². Zwitserland had in juni 2014 circa 8,1 miljoen inwoners. Het is een federale republiek, bestuurlijk gezien en het bestaat uit 26 kantons. Bern vervult in de praktijk de rol van hoofdstad, al heeft het land officieel geen hoofdstad van het land. Bern wordt dan ook officieel aangeduid als ‘bondsstad’. Zwitserland heeft een rijke geschiedenis van neutraliteit. Door het Congres van Wenen werd in 1815 de eeuwige neutraliteit van het land erkend. Het land is geen lid van de EU, maar het is economisch wel afhankelijk van de Europese Unie.
Verder
Volgens de verhalen is het Oude Eedgenootschap ontstaan in de 13e eeuw uit de Bondsbrief van 1291. Dat was een overeenkomst tussen de drie zogenaamde ‘oerkantons’. Het Oude Eedgenootschap is een confederatie die de voorloper was van de het huidige Zwitserland. De Zwitserse cultuur is sterk beïnvloed door die van buurlanden Duitsland, Frankrijk en Italië, ook al heeft het land dus een lange geschiedenis als zelfstandige staat. Het Duits, het Frans en het Italiaans zijn alle drie officiële talen in Zwitserland, net als het Reto-Romaans.
Geschiedenis
Het land Zwitserland ontstond op 1 augustus 1291. Toen stichtten de oerkantons Uri, Schwyz en Unterwalden een confederatie om hun onafhankelijkheid te krijgen en te behouden. Hun onafhankelijkheid werd echter pas erkend in 1648 bij de Vrede van Westfalen. Die maakte een einde aan de Tachtigjarige Oorlog en ook aan de Dertigjarige Oorlog.
Uiteindelijk sloten ook andere kantons zich aan bij hen. De Zwitserse Confederatie bestond toen uit een mengeling van staten die bij de confederatie hoorden. Tijdens de Franse Revolutie veranderde de structuur, maar de staat werd in 1848 definitief omgevormd tot een bondsstaat. Tijdens de Eerste wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog bleef Zwitserland neutraal, ook al vonden er wel gevechtshandelingen plaats. Uiteindelijk staat Zwitserland nog steeds als neutraal land bekend.
Landschap
Zwitserland is een Alpenland bij uitstek. In het zuiden en oosten van het land liggen de hoogste bergen en de Jura ligt in het noordwesten. Het midden en het noorden van het land zijn wat minder bergachtig en daarom wonen daar de meeste mensen. Zwitserland is door de aanwezigheid van de Alpen een uitstekend land voor wintersport.
Water
Zwitserland is een land met veel water. De grootste meren in het land zijn het Bodenmeer en het Meer van Genève. Deze beide meren worden echter met andere landen gedeeld. Het grootste meer dat geheel in Zwitserland ligt is het Meer van Neuchâtel. De bekendste rivieren zijn uiteraard de Rijn, met een zijrivier die de Aare heet, de Rhône en de Inn. Deze rivieren ontspringen allemaal in Zwitserland. Deze meren zijn van belang voor het toerisme van het land want jaarlijks trekken ze honderdduizenden mensen. Er ook nog meerdere kleinere meren, hoewel die voor Nederlandse begrippen nog steeds erg groot zijn. De bekendste zijn het Meer van Zürich, het Vierwoudstrekenmeer, het Meer van Thun, het Meer van Brienz, het Meer Maggiore en het Meer van Lugano. Het Meer Maggiore en het Meer van Lugano worden gedeeld met Italië. Met 3 miljoen toeristen per jaar is Het Vierwoudstrekenmeer het drukst bezochte meer van Europa.
Bevolking
Er bestaat geen ‘Zwitserse etniciteit’, Zwitserland is geen natiestaat. In plaats daarvan is Zwitserland is in plaats daarvan een samenleving van hoofdzakelijk vier inheemse etnische groepen. De meerderheid zijn Zwitserduitsers (65%). Verder zijn er Romandiërs (18%), Italiaans-Zwitsers (10%) en Reto-Romanen (1%). In Zwitserland wonen relatief veel buitenlanders. Eind 2005 woonden er in Zwitserland maar liefst 17.055 mensen met de Nederlandse nationaliteit en 9.822 mensen met de Belgische nationaliteit.
Taal
Zwitserland heeft een aantal nationale en officiële talen. Dit is in de eerste plaats Duits, wat als hoofdtaal wordt gesproken door 63,7% van de bevolking. Dit wijkt echter nog behoorlijk af van het Duits dat in Duitsland gesproken wordt. Het kent ook grote verschillen tussen de verschillende steden en dorpen. Verder spreekt 20,4% van de bevolking Frans, als hoofdtaal, wordt Italiaans als hoofdtaal gesproken door 6,5% van de bevolking en een half procent van de inwoners spreekt als hoofdtaal Reto-Romaans. Dit betekent in dat 9% van de inwoners van Zwitserland een andere eerste taal heeft dan de landstalen. De talen die verder voorkomen zijn: Albanees, Servo-Kroatisch, Portugees, Spaans, Engels, Turks, Tamil, Arabisch en Nederlands.
Religie
In Zwitserland heersen sinds jaar en dag de christelijke godsdiensten al is de snelst groeiende religie in Zwitserland de islam. Volgens de volkstelling van het jaar 2000 was destijds 42% van de Zwitsers Rooms-katholiek, 40% gereformeerd, en de rest behoorde tot een andere godsdienstige stroming, was atheïstisch of had geen opgave gedaan.
Verkeer
De snelwegen vallen op enkele regionale snelwegen na onder een vignetplicht. Door de verkoop van snelwegvignetten wordt de tolplicht voor snelwegen geheven. Die snelwegvignetten zijn 14 maanden geldig, namelijk van december in jaar A, gedurende het hele jaar B, en januari van jaar C. Voor een aantal doodlopende bergwegen naar gebieden waar gewandeld wordt, wordt apart tol geheven. Er moet ook voor de tunnel Munt La Schera, die tussen Zwitserland en Italië ligt, en voor de Grote Sint Bernhardtunnel tol worden betaald.
Spoorwegen
Zwitserland bezit een modern en dicht spoorwegnet. Het heeft 121,9 kilometer rails per 1000 km². Dat is het dichtste netwerk van heel Europa. Naast de nationale spoorwegen, de Schweizerische Bundesbahnen, die eigendom van de staat zijn, zijn er meerdere kleinere particuliere spoorwegmaatschappijen. Van deze maatschappijen variëren de trajecten van een paar kilometer tot een paar honderd kilometers. De spoorlijnen in het land zijn bijna helemaal geëlektrificeerd. Een groot deel is smalspoor en sommige lijnen gebruiken een tandradsysteem. Er wordt veel gebruik gemaakt van autotreinen om auto’s over de bergen te krijgen.
Keuken
De Zwitserse keuken is heel divers. Een aantal gerechten zijn erg bekend, zoals fondue, raclette of rösti, maar elke regio heeft zijn eigen gastronomie. Die zijn gebaseerd op de verschillen in klimaat en talen en dat maakt het erg divers. De traditionele Zwitserse keuken maakt gebruik van Europese ingrediënten maar er komen ook unieke zuivelproducten in voor. Gruyère of emmentaler zijn bijvoorbeeld kazen die geproduceerd worden in de valleien Gruyères en Emmental. Vooral in het westen van Zwitserland is het aantal fine-dining inrichtingen is hoog.
Chocolade
Wie Zwitserland zegt, zegt chocolade. De chocolade wordt sinds de 18e eeuw gemaakt in Zwitserland, maar de Zwitserse chocolade kreeg haar reputatie pas tegen het eind van de 19e eeuw. Met de uitvinding van de moderne technieken werden de producten naar een hoog kwaliteitsniveau gebracht. De uitvinding van melkchocolade in 1875 was een andere doorbraak. Zwitserland is de grootste consument van chocolade.
Wijn
In Zwitserland is de populairste alcoholische drank wijn. Er wordt een grote verscheidenheid aan druivensoorten geteeld en Zwitserse wijn wordt vooral gemaakt in Wallis, Vaud, Genève en Ticino. Daarbij is het merendeel witte wijn. Kortom; Zwitserland heeft een rijke geschiedenis en een prachtige cultuur die iedere liefhebber toch eens in zijn leven op zou moeten snuiven.
Hulp nodig bij het kiezen van een geschikte reisorganisatie of bij het boeken van losse vliegtickets? Meer weten over met de auto rondrijden op de gewenste bestemming of over de lokale pareltjes? Of ben je gewoon benieuwd in welke maanden je het beste een rondreis kan boeken?
Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod rondreizen voor je…