Rondreis Guatemala

Rondreizen door Guatemala

Guatemala ligt in Midden-Amerika en is op het gebied van cultuur, geschiedenis en natuur zo boeiend en inspirerend, dat een rondreis door Guatemala een ervaring is die je lang bij zal blijven. Maya’s, meren en vulkanen, ze zijn allen even betoverend.

Cultuur
De indianen in Guatemala zijn bescheiden en conservatief. Wanneer je op rondreis in Guatemala bent, is het verstandig om geen politieke uitspraken te doen en discussies hierover te beginnen. Repressie is nog steeds groot in het land en daarom durft de bevolking geen uitspraken op het gebied van politiek te doen. De kreet ‘het oog wil ook wat’ is belangrijk in Guatemala. De inwoners dragen nette en schone kleding en stellen het op prijs dat anderen, dus ook mensen die te gast zijn in hun land, deze opvatting respecteren en naleven. Draag dan ook geen blote kleding, zeker niet in indianendorpen. Een korte broek voor mannen is maar raar. Vrouwen horen geen mannencafés, zoals cantinas, te bezoeken en ook alleen over straat gaan ’s nachts is niet gebruikelijk.

Eten en drinken
Maïs en bonen vormen doorgaans de basis van de maaltijd in Guatemala. In Guatemala wordt de lunch als hoofdmaaltijd gegeten. De lunch is wel vrij basis en bestaat uit rijst of aardappelen, vlees of kip en wat groenten of salade. Het diner bestaat uit dezelfde bestandsdelen als de lunch. In de grotere steden kunnen er ook gerechten uit de internationale keuken gegeten worden. Ook op straat wordt er veel eten verkocht. Denk aan tortilla’s met guacamole en chile rellenos. Ook fruitdrankjes en milkshakes worden er op elke hoek van de straat verkocht. Koffie stelt niet zoveel voor in Guatemala, meestal is het maar een waterig bakje.

Weer en klimaat
In Guatemala worden de temperaturen bepaald door de verschillen in hoogte en niet zo zeer door de tijd van het jaar. Tot 800 meter hoogte is het heet en vochtig. Tot 1600 meter is het aangenaam door het gematigde klimaat en vanaf de 1600 meter is het koel. ’s Nachts kan het in de hoger gelegen gebieden vriezen en zijn de verschillen in temperatuur tussen dag en nacht groot. Het droge seizoen duurt van half november tot half mei en het regenseizoen volgt daarna. Ondanks dat er een regenseizoen bestaat, is er niet per se sprake van een beste tijd voor een rondreis door Guatemala. Een bui kan erg verfrissend zijn.

Kenmerken Guatemala

Klimaat Guatemala

De hoogteverschillen bepalen het weerbeeld in Guatemala. Tot 800 meter hoogte is het warm en vochtig. Tot 1600 meter is het aangenaam en is er sprake van een gematigd klimaat. Vanaf 1600 meter is het koel. In de hoge gebieden vriest het ’s nachts vaak.

Gesproken Taal

De voertaal in Guatemala is Spaans maar er worden ook veel indiaanse talen gesproken. Verkleinwoorden worden veel gebruikt en de namen van veel plaatsen worden afgekort. Het is aan te raden om een aantal worden Spaans te leren omdat niet iedereen even goed Engels spreekt.

Gebruikte valuta

In Guatemala betaal je met de quetzal. Naast de Quetzal wordt de US dollar ook geaccepteerd. In grotere plaatsen en toeristische gebieden kan gewoon gepind worden maar de pinautomaten zijn er wel schaars. Neem daarom dus voldoende contant geld mee. Let op je veiligheid en pin alleen overdag.

Hoofdstad van Guatemala

Guatemala-Stad is de hoofdstad van Guatemala. De stad heeft ruim 2 miljoen inwoners. Verder is Guatamala-Stad het economische hart van het land. Bovendien ademt Guatemala-Stad historie. Je vindt hier dan ook overblijfselen van de Maya’s.


Algemene informatie over Guatemala

Drinkwater
Als je rondreist in Guatemala, dan is het niet veilig om water uit de kraan te drinken of ijsblokjes in je frisdrank te nemen. Drink altijd water uit, bij voorkeur, verzegelde flessen. Op deze manier loop je geen risico enorm ziek te worden van onveilig drinkwater.

Valuta
Op rondreis in Guatemala betaal je met de quetzal. Een quetzal bestaat uit 100 centavos. In steden en toeristische plaatsen kun je prima geld pinnen. Doe dit wel overdag en gedurende de openingstijden van de bank om onveilige situaties te voorkomen. Je kunt gerust wat Dollars meenemen, dit voorkomt vervelende situaties als de geldautomaten niet werken, wat nogal eens voor komt. Laat bij de bank controleren of je pinpas al is ingesteld op betalen in het buitenland. Is dit nog niet het geval, dan kan de bank dit meteen voor je wijzigen.

Tijdverschil
In de winter is het in Guatemala 7 uren vroeger dan in Nederland. In de zomer is verschil dit 8 uren.

Visum en reisdocumenten
Voor rondreizen in Guatemala heb je een paspoort nodig dat bij vertrek uit Guatemala nog minstens zes maanden geldig is. Bij een verblijf korter dan negentig dagen is een visum verder niet nodig.

Inentingen
Om te kunnen rondreizen in Guatemala ben je verplicht een vaccinatie tegen gele koorts te nemen als je in de zeven dagen voor aankomst in het land in een gele koorts land bent geweest. Verder is het advies om je te vaccineren tegen DTP en hepatitis A. Voor een verblijf langer dan drie maanden is het advies om je ook te laten vaccineren tegen hepatitis B, rabiës en buiktyfus.

Criminaliteit
Als je op je rondreis door Guatemala aan bepaalde voorschriften houdt, is dit land relatief veilig. Ga echter nooit alleen in het donker over straat. In de toeristische gebieden kun je je alleen buiten dorp en stad verplaatsen onder begeleiding van een gids. Ben je toch zo ongelukkig om het slachtoffer te zijn van een overval, biedt dan absoluut geen verzet!

Vluchttijd
Binnen ruim 12 uren vlieg je van Amsterdam naar Guatemala stad.

Overnachten
De meest gebruikelijke plaatsen om te overnachten zijn de hotels, bed & breakfast en appartementen. Ook kun je onder begeleiding overnachten in de jungle.Guatemala ervaringen & beoordelingen

De Guatemala ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreizen.net. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun ervaringen tijdens rondreizen in Noord-Amerika.

Plaats beoordeling