Rondreis Honduras

Rondreizen door Honduras

Bij Guatemala, El Salvador, Nicaragua, de Caribische Zee en de Grote Oceaan ligt het schitterende Honduras. Onder andere de natuur, cultuur en de wereld van de Maya’s maken een rondreis door Honduras meer dan de moeite waard.

Cultuur
Zeker wanneer je buiten Europa reist, kunnen de cultuurverschillen groot zijn. Dit ga je tijdens een rondreis in Honduras zeker ook merken. Het is belangrijk om de cultuur van het land waar je te gast bent te respecteren. Mensen beledig je snel door onwetendheid over hun cultuur. Zorg er dan ook voor dat voordat je met je rondreis in Honduras begint, je enigszins op de hoogte bent van de gewoontes en gebruiken in het land. Wees vriendelijk en begroet mensen met een lach, dan bereik je al de helft meer. Kleed je netjes en voor zowel mannen, maar zeker voor vrouwen geldt dat blote kleding niet gewaardeerd wordt. De mannen in onder andere Honduras zijn nog onvervalste macho’s. Vrouwen die alleen over straat gaan worden niet lastig gevallen, maar nafluiten is er zeker niet vreemd Heb je hier geen behoefte aan, negeer het dan.

Eten en drinken
Pupusa is het nationale gerecht van Honduras. Pupusa is een zachte maïspannenkoek gevuld met spekvet of kaas. Ook anafre is een aanrader als je op rondreis door Honduras gaat. Anafre is een fondue van bonen, kaas en crème en het wordt met tortilla chips gegeten. Pikante saus wordt standaard bij de maaltijd geserveerd. Je bepaalt zelf hoe pittig je eet. Vruchtensap aangelengd met water of melk wordt veel in Honduras gedronken. Kijk hier overigens wel mee uit. Als de sap aangelengd is met kraanwater, kun je het niet drinken. Wij kunnen erg ziek worden van kraanwater. Omdat het statiegeld erg dur is, worden op staart gekochte frisdranken vaak overgegoten in een zakje. Een rietje wordt meegegeven en je drinkt je drankje dan eenvoudig uit het zakje.

Weer en klimaat
Ook in Honduras heerst er een tropisch klimaat. Het is niet het klimaat die de temperatuur bepaalt, maar het zijn vooral de hoogteverschillen die bepalen of het ergens warm of koud is. Vooral in de hoger gelegen gebieden kan het verschil i temperatuur tussen dag en nacht groot zijn. Het regenseizoen duurt van half mei tot half november, daarna volgt het droge seizoen. De beste tijd voor een rondreis door Honduras is van februari tot en met april, maar ook tijdens de andere maanden kan er prima door Honduras rond gereisd worden.

Kenmerken Honduras

Klimaat Honduras

Honduras heeft een tropisch klimaat. De hoogteverschillen bepalen de temperatuur. In de hoger gelegen gebieden kan het verschil tussen de temperatuur overdag en ’s nachts enorm verschillen. Verder heerst er een regenseizoen van half mei tot half november.

Gesproken Taal

De hoofdtaal in Honduras is het Spaans. Naast het Spaans wordt aan de kust door de Garifunas een etnische minderheidsgroep een eigen taal gesproken. Omdat de toeristen de voornamelijke inkomstenbron zijn spreekt men op de Baai-eilanden Engels.

Gebruikte valuta

In Honduras betaal je met de lempira. In de grote steden kun je pinnen. Vraag voor je vertrek naar Honduras bij de bank na of de instellingen van je pinpas goed staan. Het prijsniveau van Honduras ligt in vergelijking tot Nederland veel lager.

Hoofdstad van Honduras

Tegucigalpa is de hoofdstad van Honduras. In de agglomeratie wonen ruim 1.1 miljoen mensen. De stad kent een rijke historie aan goud- en zilvervondsten die vooral in de omliggende heuvels gedaan werden. Tegucigalpa wordt omringd door naaldbossen.


Algemene informatie over Honduras

Drinkwater
Als je rondreist in Honduras is het niet veilig om water uit de kraan te drinken of ijsblokjes in je drinken te gebruiken. Drink mineraalwater, wat volop verkrijgbaar is, om gezondheidsrisico’s voorkomen. Kijk overigens ook uit wanneer e vruchtensappen koopt: vaak zijn deze aangelengd met water.

Valuta
Op rondreis in Honduras betaal je met lempira. Een lempira bestaat uit 100 centavos. In de grotere steden kun je pinnen. Laat bij je bank wel de instellingen van je bankpas controleren. Meestal moet de bank eerst de instellingen van je pas wijzigen voordat je buiten Europa kunt pinnen.

Tijdverschil
In de winter is het in Honduras 7 uren vroeger dan in Nederland. In de zomer is dit verschil 8 uren.

Visum en reisdocumenten
Voor rondreizen in Honduras heb je een paspoort nodig dat bij aankomst in Honduras nog minimaal 3 maanden geldig is. Bij een verblijf korter dan drie maanden heb je geen visum nodig.

Inentingen
Om te kunnen rondreizen in Honduras ben je verplicht je te laten vaccineren tegen gele koorts als je in de 7 dagen voor aankomst in een gele koortsland bent geweest. Verder is het advies om je te vaccineren tegen DTP en hepatitis A. Voor een verblijf langer dan drie maanden is het advies om je ook te laten vaccineren tegen hepatitis B, rabiës, buiktyfus en in bepaalde gevallen tuberculose.

Criminaliteit
Voordat je in landen als Honduras in het wilde weg allerlei wijken gaat bekijken, is het nooit verkeerd om eerst eens bij je hotel te informeren waar je veilig rond kunt lopen. Verder is de bevolking in Honduras erg arm en hierdoor is diefstal wel toegenomen. Neem het zekere voor het onzekere en draag geen opzichtige kostbaarheden en maak gebruik van een geldgordel.

Vluchttijd
In ongeveer 12 uren vlieg je van Amsterdam naar Tegucigalpa.

Overnachten
De meest gebruikelijke plaatsen om te overnachten zijn de hotels, bed & breakfast en appartementen. Honduras ervaringen & beoordelingen

De Honduras ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreizen.net. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun ervaringen tijdens rondreizen in Noord-Amerika.

Plaats beoordeling